Personaje si interpreti

În centrul povestii Frãtia Inelului se aflã culturile care au format Pãmântul de Mijloc: hobbiti, pitici, oameni, elfi, vrãjitori, troli, enti, orci, Cãlãreti Negri si Uruk-Hai. 

Fiecare culturã are un stil

propriu de viatã, propriile traditii, mituri, stiluri de a se îmbrãca si de a lupta. Fiecare este prezentatã pe larg în Frãtia Inelului, creând impresia unei lumi vii plasatã dincolo de istoria noastrã. 

De exemplu, hobbitii sunt linistiti si apropiati de naturã, un grup asemãnãtor copiilor care trãiesc din cultivarea pãmântului. Cu o înãltime medie de 1,35 metri, creaturile cu labele îmblãnite sãlãsluiau în gãuri sãpate la poalele dealurilor. Ei iubesc lucrurile simple din viatã: sã fumeze pipe, sã mãnânce si, bineînteles, sã spunã povesti. Ei trãiesc pânã în jurul vârstei de 100 de ani, perioada adultã începând de la vârsta de 33 de ani. 

Elfii, pe de altã parte, sunt fiinte nobile, elegante si magice a cãror epocã se apropie de sfârsit si care par sã accepte cu amãrãciune cã sunt pe cale sã intre în legendã. Cu toate cã ei pot fi ucisi sau sã moarã de durere în suflet, elfii sunt nemuritori deoarece ei nu îmbãtrânesc si nu se îmbolnãvesc. 

Piticii sunt mici si îndesati, cu un puternic simt al dreptãtii si cu o dragoste profundã pentru toate lucrurile frumoase. Ei trãiesc pânã în jurul vârstei de 250 de ani. 

Vrãjitorii detin puterea supremã pe care o pot folosi pentru bine sau pentru rãu, depinde spre ce-i îndeamnã inima

Celelalte creaturi sunt mult mai fantastice: entii acoperiti cu frunze încearcã sã-si protejeze fratii lor de sânge, copacii; orcii hidosi luptã pentru Saruman; si sinistrii Cãlãreti Negri, acoperiti cu mantale negre, nu sunt nici vii nici morti ci blestemati sã trãiascã în lumea crepuscularã a lui Sauron. 

Pentru a aduce la viatã aceste fiinte remarcabile si diverse era nevoie de o distributie usor adaptabilã care sã vrea sã petreacã mai multe luni în inima Noii Zeelende pentru a da viatã unei legende literare. Era nevoie de un grup de actori care sã-si poarte personajele prin cele trei capitole cu schimbãri spectaculoase de situatie. 

În primul film, Frãtia Inelului, au ocazia de a-si prezenta personajele si aventurile lor individuale. În centrul filmului se aflã povestea eroului putin mai înãltut de 1 metru, FRODO BAGGINS, hobbitul timid dar sincer care îsi asumã rãspunderea de a distruge Inelul. În ciuda ajutorului dat de Frãtie, Frodo este cel care trebuie sã poarte asupra sa Inelul si sã reziste tentatiilor rele din partea lui. Pentru rolul Frodo, realizatorii l-au ales pe actorul în vârstã de 20 de ani ELIJAH WOOD datoritã energiei, a inocentei si a carismei sale. 

Unul dintre cei mai apropiati aliati ai lui Frodo în misiunea de a distruge Inelul este bãtrânul si puternicul vrãjitor GANDALF, care începe sã-si evidentieze puterile sale depline si menirea sa în Frãtia Inelului. Gandalf este interpretat de actorul apreciat, de teatru si cinema, IAN McKELLEN, care a fost încântat sã joace un asemenea rol magic. 

Aventura lui Frodo de a distruge Inelul începe cu vãrul sãu, BILBO BAGGINS, un hobbit în vârstã cu un trecut eroic interpretat de IAN HOLM. Holm spune: “Bilbo este un hobbit mãruntel cãruia par sã i se întâmple anumite lucruri, dar când este pus în fata lor trage mai multe foloase decât oricare altul”. 

În cãlãtoria lui Frodo i se mai alãturã trei prieteni hobbiti: SAM, MERRY si PIPPIN, interpretati de SEAN ASTIN, DOMINIC MONAGHAN si BILLY BOYD. Astin interpreteazã unul dintre cele mai emotionante personaje ale trilogiei, pe Samwise Gamgee, un hobbit aparent obisnuit dar care se dovedeste a fi cel mai devotat prieten al lui Frodo. 

Frãtiei i se mai alãturã omul BOROMIR, un rãzboinic curajos care nu ia în seamã puterea devastatoare a Inelului. Boromir este interpretat de SEAN BEAN, cãruia i-a plãcut ideea ca personajul sãu “sã reprezinte elementul uman al Frãtiei. Boromir are calitãtile umane de a fi curajos si onorabil dar si faptul cã are o pãrere foarte clarã fatã de orice situatie”. 

Apoi mai este ELROND, elful cu puteri extraordinare care stie multe despre Inel. Elrond este interpretat de HUGO WEAVING. 

Frãtia este completatã de un elf si un pitic: LEGOLAS, expert în lupta cu sabia, care este fiul unui rege elf, interpretat de ORLANDO BLOOM; si GIMLI, piticul cu inimã viteazã si toporul în mânã care reprezintã poporul Khazad, piticii din Pãmântul de Mijloc, interpretat de JOHN RHYS-DAVIES. Contrastul comic dintre piticul sustinãtor si elegantul elf este o sursã constantã de umor si încântare. 

Cel care se opune Frãtiei este maleficul SARUMAN, care codusese cândva Sfatul Înteleptilor, cedând tentatiilor negative ale puterii lui Sauron. Saruman vrea Inelul lui Frodo si este pe cale de a se folosi de rasa specialã Uruk-Hai - niste creaturi rãzboinice cu un aspect grotesc - pentru a intra în posesia lui. Probabil cã nimeni nu l-ar fi putut întruchipa mai bine pe Saruman decât maestrul longeviv CHRISTOPHER LEE. 

Un alt personaj misterios prezentat în Frãtia Inelului este ARAGORN, un om rãzboinic si curajos, interpretat de VIGGO MORTENSEN. Mortensen a intrat atât de bine în pielea personajului încât se zvonea cã trãia în pãdure în hainele rupte si murdare de noroi ale lui Aragorn! Peter Jackson spune: “Viggo si-a intrat complet în rol încât este greu sã-ti imaginezi cã cei doi vor fi separati acum”. 

Douã din personajele principale feminine din Stãpânul Inelelor sunt prezentate de asemenea în Frãtia Inelului: curajoasa elfã ARWEN, care se îndrãgosteste de Aragorn, interpretatã de frumoasa LIV TYLER, si puternica ELF QUEEN GALADRIEL, interpretatã de actrita nominalizatã la premiul Oscar, CATE BLANCHETT. 

Tyler a fost atrasã de rolul printesei elfe nemuritoare, Arwen. “Pentru mine, Arwen aduce un suflu de feminitate povestii din Pãmântul de Mijloc”, spune Tyler. “În mijlocul unui rãzboi, ea se îndrãgosteste si devine ratiunea de a fi si de a lupta a lui Aragorn”. 

La rândul ei, Cate Blanchett a fost atrasã de puterea fascinantã a personajului ei. “Mi-a plãcut sã o interpretez pe Galadriel deoarece are un caracter iconic. Ea este cea care în Frãtia Inelului îl pune cu adevãrat la încercare pe Frodo”, spune Blanchett. “Cred totodatã cã are un mesaj important de transmis despre asumarea responsabilitãtii pentru noi si actiunile noastre”. 

Întregul grup de actori a fost supus unei pregãtiri intensive în comportamentul si limbajul de tip antic. Aceasta a inclus studierea luptei cu sabia alãturi de maestrul veteran în mânuirea sabiei Bob Anderson, studierea cãlãriei cu Dave Johnson si învãtarea limbii elfe cu profesorii de specialitate Andrew Jack si Roisin Carty. Jack si Carty au inventat o cadentã si un accent unic pentru limba elfã, bazatã în parte pe limba celtã, si totusi unicã în lume. Pe parcursul pregãtirii actorilor în alte dialecte, profesorii le-au dat sã facã exercitii de pronuntie si articulatie a fetei în fata oglinzii, învãtând sã-si foloseascã muschii fetei într-un tip de expresie aparte. 

Pe lângã pregãtirea de tip tehnic, fiecare actor implicat în Stãpânul Inelelor trebuia sã fie într-o bunã conditie fizicã, nu numai pentru cã Frãtia urcã pe munti, traverseazã pârâuri si duc bãtãlii foarte solicitante din punct de vedere fizic pe parcursul trilogiei, ci pentru cã ei au trebuit sã reziste uni program ce a cuprins 274 de zile de filmare. Dominic Monaghan, care o interpreteazã pe hobbita Merry, povesteste. “Cu totii am început programe de fitness cu mult înainte de începerea filmãrilor si am lucrat intens cu profesori de sport pe tot parcursul filmãrilor. Nu numai cã filmarea a reprezentat o provocare din punct de vedere fizic, cu salturi uriase si bãtãlii lungi, dar si în orele libere era nevoie de conditie fizicã si fitness. Dacã nu erai în formã nu puteai sã reusesti!”